100 days of school left Math 3201 Unit 1: Set Theory TEST Name: Part 1: Multiple Choice. 10 …

logo

Discrete Mathematics Multiple Choice Questions | MCQs | Quiz

Discrete Mathematics Interview Questions and Answers
Practice Discrete Mathematics questions and answers for interviews, campus placements, online tests, aptitude tests, quizzes and competitive exams.

Get Started

•   Propositions
•   Logic & Bit Operations
•   Implications
•   Logic Circuits
•   De-Morgan’s Laws
•   Tautologie & Contradictions
•   Statements Types
•   Logical Equivalences
•   Predicate Logic Quantifiers
•   Nested Quantifiers
•   Inference
•   Proofs Types
•   Set Types
•   Sets
•   Set Operations – 1
•   Set Operations – 2
•   Venn Diagram
•   Algebraic Laws on Sets
•   Cartesian Product of Sets
•   Subsets
•   Functions
•   Functions Growth
•   Functions Range
•   Number of Functions
•   Floor & Ceiling Function
•   Inverse of a Function
•   Arithmetic Sequences
•   Geometric Sequences
•   Arithmetic Mean
•   Special Sequences
•   Harmonic Sequences
•   Cardinality of Sets
•   Matrices Types
•   Matrices Operations
•   Matrices Properties
•   Transpose of Matrices
•   Inverse of Matrices
•   Sequences & Summations
•   Algorithms
•   Algorithms Types
•   Algorithms Complexity – 1
•   Algorithms Complexity – 2
•   Integers & Algorithms
•   Integers & Division
•   Prime Numbers
•   Quadratic Residue
•   Least Common Multiples
•   Highest Common Factors
•   Base Conversion
•   Complement of a Number
•   Exponents Rules
•   Number Theory Applications
•   Greatest Common Divisors
•   Strong Induction

Best Reference Books

Discrete Mathematics Books

« Prev Page
Next Page »

Discrete Mathematics Questions and Answers – Sets

Posted on

by
staff10

This set of Discrete Mathematics Multiple Choice Questions  Answers (MCQs) focuses on “Sets”.

1. A __________ is an ordered collection of objects.
a) Relation
b) Function
c) Set
d) Proposition
View Answer

Answer: c
Explanation: By the definition of set.
advertisement

2. The set O of odd positive integers less than 10 can be expressed by _____________
a) 1, 2, 3
b) 1, 3, 5, 7, 9
c) 1, 2, 5, 9
d) 1, 5, 7, 9, 11
View Answer

Answer: b
Explanation: Odd numbers less than 10 is 1, 3, 5, 7, 9.

3. Power set of empty set has exactly _________ subset.
a) One
b) Two
c) Zero
d) Three
View Answer

Answer: a
Explanation: Power set of null set has exactly one subset which is empty set.

4. What is the Cartesian product of A = 1, 2 and B = a, b?
a) (1, a), (1, b), (2, a), (b, b)
b) (1, 1), (2, 2), (a, a), (b, b)
c) (1, a), (2, a), (1, b), (2, b)
d) (1, 1), (a, a), (2, a), (1, b)
View Answer

Answer: c
Explanation: A subset R of the Cartesian product A x B is a relation from the set A to the set B.

5. The Cartesian Product B x A is equal to the Cartesian product A x B. Is it True or False?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Let A = 1, 2 and B = a, b. The Cartesian product A x B = (1, a), (1, b), (2, a), (2, b) and the Cartesian product B x A = (a, 1), (a, 2), (b, 1), (b, 2). This is not equal to A x B.
advertisement

6. What is the cardinality of the set of odd positive integers less than 10?
a) 10
b) 5
c) 3
d) 20
View Answer

Answer: b
Explanation: Set S of odd positive an odd integer less than 10 is 1, 3, 5, 7, 9. Then, Cardinality of set S = |S| which is 5.

7. Which of the following two sets are equal?
a) A = 1, 2 and B = 1
b) A = 1, 2 and B = 1, 2, 3
c) A = 1, 2, 3 and B = 2, 1, 3
d) A = 1, 2, 4 and B = 1, 2, 3
View Answer

Answer: c
Explanation: Two set are equal if and only if they have the same elements.

8. The set of positive integers is _____________
a) Infinite
b) Finite
c) Subset
d) Empty
View Answer

Answer: a
Explanation: The set of positive integers is not finite.

9. What is the Cardinality of the Power set of the set 0, 1, 2.
a) 8
b) 6
c) 7
d) 9
View Answer

Answer: a
Explanation: Power set P (0, 1, 2) is the set of all subsets of 0, 1, 2. Hence,P(0, 1, 2) = null , 0, 1, 2, 0, 1, 0,2, 1, 2, 0, 1, 2.

10. The members of the set S = x is ________________
a) 0, 2, 4, 5, 9, 58, 49, 56, 99, 12
b) 0, 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81
c) 1, 4, 9, 16, 25, 36, 64, 81, 85, 99
d) 0, 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 121
View Answer

Answer: b
Explanation: The set S consists of the square of an integer less than 10.
advertisement

Sanfoundry Global Education  Learning Series – Discrete Mathematics

To practice all areas of Discrete Mathematics, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers .

« Prev Page – Discrete Mathematics Questions and Answers – Types of Set
» Next Page – Discrete Mathematics Questions and Answers – Set Operations
« Discrete Mathematics Questions and Answers – Types of Set
Discrete Mathematics Questions and Answers – Set Operations »

advertisement

Manish Bhojasia , a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer and SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage & Cluster Administration, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals and Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him below:
LinkedIn | Facebook | Twitter | Google+